Verantwoord fokken en opgroeien

Een teefje zal alleen gedekt worden als ze daar lichamelijk en geestelijk aan toe is en zal maximaal 3 tot 4 nestjes krijgen.

Uiteraard worden alle Moon Doodles fokhonden op vele aandoeningen getest en krijgen ze alleen pups als ze volledig gezond zijn.

 

De pups worden hier in huis geboren en groeien ook in huis op, gewoon middenin ons gezin, met onze kinderen (en hun vriendjes!) en andere doodles. 

 

Vanaf de 3e t/m de 16e dag na hun geboorte passen wij bij onze pups het Bio Sensor programma toe, ook wel bekend als Early Neurological Stimulation (ENS).

 

Vroege neurologische stimulatie (ENS), waarbij -gecontroleerd- lichte stressfactoren worden toegepast op een zeer jong dier gedurende korte perioden, wordt verondersteld hun stressreacties later in het leven te verbeteren. Dit is een methode die bestaat uit stimulerende handelingen die ontwikkelingsbepalend zijn voor de pup. U moet dan denken aan o.a. het optillen van de pup en het kriebelen met een wattenstaafje onder de pootjes.

 

Daarnaast passen wij in dezelfde periode ESI toe, oftewel Early Scent Introduction. De pups krijgen dagelijks -kortdurend- een bepaald geurtje aangeboden. Zij bepalen dan zelf of ze dit wel of niet verder willen "onderzoeken" met hun neusje. Elke dag een nieuwe geur, variërend van tuinaarde tot schapenwol en van sinaasappelschil tot steranijs. 

 

Bewezen voordelen van deze methodes:

1 Stabielere hartslag

2 Sterkere hartslag

3 Snellere aanmaak van adrenaline

4 Stressbestendiger

 

Vraag er gerust naar tijdens uw bezoek aan Moon Doodles!

 

Een goede socialisatie vind ik niet meer dan normaal, want dit vormt de basis om een stabiele en heerlijke hond te hebben voor vele jaren. Daarbij is het cruciaal dat pups van jongs af aan leren omgaan en wennen aan allerlei situaties en geluiden (zonder ze te óverprikkelen!) waar ze ook in hun latere leven mee te maken gaan krijgen.

 

Na ongeveer 8 weken gaat de pup met u mee naar huis en is het de beurt aan u om heel zorgvuldig met de socialisatie verder te gaan. Een goede (puppy)cursus op basis van belonen van goed gedrag, is daarbij van groot belang en raad ik dan ook ten zeerste aan.